Oslo, 9. juni 2022. Duftende av blomstrende vindvalmue og nyklippet, vått gress, ligger Hydroparken foran oss som en nyslått sommereng. Sola bryter gjennom i det vi entrer den ærverdige funkismurbygningen som huser NHHs Campus Oslo. Gjennom skyvedører av glass kan vi observere åtte velkledde og bebrillede voksne, tilsynelatende ivrig engasjert i faglig diskusjon. Menneskene utgjør en sammensatt gruppe av ledere og fagspesialister fra privat og offentlig sektor, som denne uken treffes til sin avsluttende samling i (studienavn). Lyset flommer fra høye vinduer mens diskusjonen fortsetter inne i undervisningslokalet. Vi lar studentene fortsette uforstyrret, mens vi beveger oss videre ut i byen.
Er du en som vil noe mer? Som tror på livslang læring og tenker framover. Som har målsetninger for deg selv og bedriften du jobber i – kanskje også for samfunnet og verden? For deg som leter etter tid eller anledning til å bygge på kompetansen og gå aktivt inn i nye karrieresteg, kan det hende videreutdanning er nøkkelen som setter fart ambisjonen.
Mayra Henríquez har fått stipend for å delta på Styreprogrammet til NHH Executive. Som leder for Sogn og Fjordane Kunstmuseum mener hun at det er avgjørende å styrke styrets rolle i en bransje preget av endring.
Av: Ove Sjøstrøm Foto: Joakim S. Enger
Museumssektoren står overfor mange av de samme utfordringene som andre bransjer, men kanskje med enda strammere budsjetter.
– Kunstig intelligens, geopolitisk uro og kampen om oppmerksomhet krever at vi tenker nytt om styrets ansvar og muligheter i kultursektoren, sier Mayra Henríquez, leder ved Sogn og Fjordane Kunstmuseum.
Hun roser programmet for å gi innsikt på tvers av sektorer og bransjer
– Det er spennende å lære av andre, både om suksesser og feilsteg.
– Selv om jeg kommer fra kultursektoren, en næring med et samfunnsoppdrag og en verdiskaping som ikke handler om profitt, er det utrolig nyttig å se hvordan man jobber med strategi, risiko og innovasjon i det private næringslivet.
Mayra Henríquez, Sogn og Fjordane Kunstmuseum

– Målet er jo at strategien skal styre budsjettet, ikke omvendt, sier hun.
Nytt nettverk
Henríquez trekker frem nettverksbyggingen som en av de største gevinstene ved programmet.
– Her møter jeg folk i toppstillinger fra ulike virksomheter, som jeg ellers ikke ville hatt tilgang til. Vi deler erfaringer om alt fra bærekraft og digitalisering til konflikthåndtering og samspill i styrerommet. Denne kunnskapen kan jeg ta med meg rett inn i min egen hverdag og fremtidige styreverv.
Henríquez er oppvokst i Caracas, Venezuela, og flyttet til Bergen i 20-årene. Hun har 19 års erfaring fra kunst- og kulturorganisasjoner i Bergen, blant annet som daglig leder for Galleri Kunstgarasjen – Vestlandets største galleri for samtidskunst – og som prosjektleder, kurator og formidler ved Kode Kunstmuseer.
Hun har også vært fagrådgiver i Byrådsavdelingen for kultur i Bergen kommune. Henríquez var med i oppbyggingen av Bergen Assembly helt fra starten. Hun sitter i styret for Grieghallen AS og er varamedlem i to andre styrer.

GOD ATTEST: Mayra Henríquez og professor Inger Stensaker under en samling på NHH. – Dette programmet kan jeg absolutt anbefale til alle som er interessert i styrearbeid, sier Henríquez. Foto: Ove Sjøstrøm
Mangfold er en styrke
Uten stipendet fra Stiftelsen Værekraft hadde ikke deltakelse på Styreprogrammet og «Styret som strategisk drivkraft i omstilling» vært mulig for Henríquez.
– Jeg jobber i en sektor med begrensede midler til kompetanseutvikling, spesielt på dette nivået. Dette stipendet er virkelig en tillitserklæring. Jeg er fast bestemt på å bruke denne muligheten til å bli en enda bedre styrerepresentant og leder, ikke bare for min egen del, men for hele organisasjonen og sektoren, sier hun.
Hun legger til at mangfoldet blant deltakerne på Styreprogrammet er en styrke i seg selv.
– Vi har så ulike perspektiver og referanserammer, men oppdager samtidig at vi står overfor mange av de samme dilemmaene. I casearbeidet blir vi utfordret til å tenke utenfor egen komfortsone og se ting fra nye vinkler. Det er utrolig lærerikt og utviklende, sier Henríquez.
Bør ha ulik bakgrunn
Professor Inger Stensaker, som leder Styreprogrammet sammen med Carl C. Christensen fra KPMG, er opptatt av at mangfold i styrerommene ikke bare handler om demografi, men like mye om variasjon i erfaringer og synsvinkler.
– Skal styrene være en reell strategisk drivkraft, trenger vi folk med ulik bakgrunn og perspektiver rundt bordet. Stipendordningen bidrar til å senke terskelen slik at vi får inn stemmer som ellers ikke ville vært representert. Det er en berikelse for hele gruppen og en investering i bedre styrearbeid, sier Stensaker.

STYREPORGRAMMET: Carl C. Christensen fra KPMG og professor Inger Stensaker har skapt en av de viktigste arenaene for videreutdanning innen styrearbeid. Foto: Joakim S. Enger
Dagens virkelighet
«Styret som strategisk drivkraft i omstilling» er skreddersydd for å møte styrenes behov i en omskiftelig tid, med fokus på både teori og praksis.
– Vi tar utgangspunkt i deltakernes egne erfaringer og utfordringer, og bygger broer mellom forskning og virkelighet, sier Stensaker.
– Gjennom casearbeid og diskusjoner med eksperter og praktikere får de trening i å håndtere komplekse problemstillinger, enten det gjelder kunstig intelligens, bærekraft eller geopolitisk risiko.
Inger Stensaker , professor og programleder
– Målet er å ruste dem til å være proaktive, modige og kloke i møte med endring, forklarer Stensaker.
– Dere legger mye vekt på bærekraft, kunstig intelligens, innovasjon og risikostyring?
– Dette er områder som står høyt på agendaen i de fleste styrerom akkurat nå. Gjennom forelesninger, gruppediskusjoner og hjemmeoppgaver går vi i dybden på hva dette betyr for ulike typer virksomheter, og hvordan styrene best kan bidra til verdiskaping og omstilling. Vi legger vekt på å se både muligheter og fallgruver, sier Stensaker.
Økt selvtillit i styrerommet
For Henríquez har Styreprogrammet allerede gitt mersmak og ny giv.
– Jeg kjenner at jeg har fått mer selvtillit og et bredere perspektiv, både på min egen rolle og på hva et styre kan være, sier Henríquez.
– Nå gleder jeg meg til å ta med det jeg har lært inn i styrearbeidet, både i egen virksomhet og forhåpentligvis på nye arenaer etter hvert. Dette er bare starten med mye relevant og ny kunnskap om styrearbeid.