I en verden preget av økende endringstakt og disrupsjon, må styrene ta en aktiv rolle i virksomhetenes strategiske omstilling. Det er budskapet fra Inger Stensaker.

Av: Ove Sjøstrøm Foto: Skodvin/Sjøstrøm

Som professor ved NHH og en av Norges fremste eksperter på endringsledelse, er hun opptatt av at kunnskap og kompetanse vil være den viktigste valutaen for fremtidens styremedlemmer.

Stensaker brenner for to ting: Å forske på hvordan virksomheter kan bygge endringskapasitet, og å dele denne kunnskapen med næringslivet gjennom utdanning og samarbeid. Som programleder for Styreprogrammet ved NHH Executive, får hun kombinert begge deler.

Woman speaking, gesturing, with a man standing behind her next to a table with glasses.

– Styrene spiller en helt avgjørende rolle i å stake ut kursen for bedriftene de er satt til å forvalte. I en tid der endringstakten øker på tvers av alle bransjer, holder det ikke lenger å være et rent kontrollorgan. Styrene må involvere seg aktivt i strategiarbeidet og sikre at virksomheten evner å omstille seg i takt med omgivelsene, sier Stensaker.

Styret som strategisk ressurs

Gjennom Styreprogrammet utforsker hun og kollegene hvordan styrene kan bli en strategisk ressurs for ledelsen, fremfor en bremsekloss.

– Vi ser på hvordan styrene kan fange opp disrupsjonsrisiko og muligheter i markedet, hvordan de kan utfordre etablerte sannheter og stimulere til radikal nytenkning, samtidig som de ivaretar den løpende driften. Det er en balansegang som krever høy kompetanse og bevissthet.

Inger Stensaker, professor

Stensaker mener casemetodikken, der deltakerne selv må opptre som styrer i virkelighetsnære scenarier, er gull verdt som læring og trening.

– Ved å diskutere konkrete dilemmaer og problemstillinger, får deltakerne brynt seg på hverandres erfaringer og testet ut teoriene i praksis. Samtidig bygger de nettverk med andre styremedlemmer på tvers av bransjer. Denne dynamikken mellom fag og erfaring er noe av det som gjør programmet så populært og relevant.

Styret og private equity

Stensaker og kollegene forsker for tiden på styrets rolle i virksomheter eid av private equity-fond. Dette er spesielt interessant, siden eierne ofte sitter tett på styret og er dypt involvert i den strategiske utviklingen.

A large group of people attending a conference or meeting in a bright, modern room.

– I vår forskning ser vi at PE-eierskap kan være et tveegget sverd. På den ene siden skaper det stor grad av samstemthet og driv rundt strategiske prioriteringer og beslutninger.

– Alle drar i samme retning. På den andre siden kan det oppstå spenninger og konflikter, siden eierne gjerne utfordrer etablerte sannheter og pusher på for raskere endring enn det organisasjonen er komfortabel med. Denne dynamikken er spennende å studere.

Stensaker mener funnene er relevante også for børsnoterte og familieeide selskaper.

– Selv om eierskapsmodellen er annerledes, kan alle styrer lære noe av den tette dialogen og aktive eierstyringen vi ofte ser i PE-sfæren. Spesielt i turbulente tider er det avgjørende at styret kommer tett på, utfordrer ledelsen og bidrar til å stake ut en offensiv kurs fremover. Passive eiere og distanserte styrer er en oppskrift på trøbbel.

Fremtidens aldersøkonomi

Ved siden av styreforskningen, er Stensaker opptatt av det hun kaller «silver economy», som følger av en aldrende befolkning.

– Om bare fem år vil over 20 prosent av Norges befolkning være over 65 år. Det samme gjelder 33 andre land. Dette vil få enorme konsekvenser for arbeidslivet, med færre unge til å holde hjulene i gang. Hvordan kan vi få folk til å stå lenger i jobb? Hvordan skape et godt samspill mellom generasjonene? Og hvordan utvikle tjenester og produkter som gir eldre en meningsfull og aktiv alderdom? Her trengs det nytenkning.

Stensaker mener næringslivet og det offentlige må begynne å se på den eldre garde som en ressurs, ikke en byrde.

– De som har lyst og evne til å jobbe lenger, bør få muligheten til det uten regulatoriske hindre. Kanskje kan det til og med være en fin anledning til å prøve noe nytt? Forskning viser at livslang læring er nøkkelen til å holde både hodet og kroppen i gang. Her har arbeidsgivere et ansvar, men også hver enkelt av oss.

Fakta: Inger Stensaker

  • Professor i strategisk endring ved NHH
  • Programleder for Styreprogrammet
  • Forsker på strategisk endringsledelse, endringskapasitet og innovasjon
  • Publisert i ledende internasjonale tidsskrifter som «Human Relations» og «Long Range Planning»
  • Har tett samarbeid med næringsliv og offentlig sektor om endrings- og innovasjonsprosesser

Videreutdanning holder oss unge

Stensakers råd til alle som vil holde seg relevante i arbeidslivet, uansett alder, er klart: Aldri slutt å lære.

– Det er ikke sikkert at du skal stå i samme jobb resten av livet. Da er det heller ikke sikkert at kunnskapen du har opparbeidet deg er gangbar mynt i fortsettelsen. I et samfunn i rask endring er kompetanse ferskvare. Ved å fylle på med ny kunnskap, utfordre deg selv og kanskje til og med skifte spor, holder du deg skjerpet og attraktiv som arbeidstaker.

Hun legger til at videreutdanning ikke bare handler om å mestre nye fagområder, men like mye om å mestre seg selv.

– Læring gir mestringsfølelse og mening. Det holder oss nysgjerrige og i utvikling. Jeg tror det er selve nøkkelen til å føle seg ung, uavhengig av hva fødselsattesten sier.

Book cover: 'INNOVASJONS-KAPASITET' with human/robot heads, gears, and a lightbulb on blue.

– Har du en bokanbefaling til de nysgjerrige i sommer?

– Det må bli «Innovasjonskapasitet» som jeg skrev sammen med Christine B. Meyer, Rune Bjerke og Anne Cathrin Haueng. Innovasjonsarbeid er ingen enkel øvelse. I boken utforsker vi hvordan man kan bygge varig innovasjonskapasitet i organisasjonen.

NHH Executive tilbyr etter- og videreutdanning for erfarne ledere og fagspesialister i næringsliv og offentlig forvaltning. Dette er noen av våre programmer. Les mer her:

FINN UT HVILKET STUDIE FRA NHH Executive SOM PASSER FOR DEG

Mer kunnskap, større trygghet, bedre lederskap.
Les mer
Vi tilbyr enkeltemner innen bærekraft, innovasjon og teknologi, lederskap, samt oversettelse og terminologi.
Les mer
Fordyp deg i finans og bli autorisert finansanalytiker.
Les mer
NHH Executive hjelper deg med å utvikle deg som styrerepresentant.
Les mer
Executive kurs på masternivå.
Les mer
NHH Executive skreddersyr kurs for din virksomhets behov.
Les mer
Våre studier er designet for deg med arbeidserfaring som trenger fleksibilitet for å kunne kombinere jobb og studier.
Les mer

NHH

NORGES HANDELSHØYSKOLE

Telefon +47 55 95 90 00

Adresse Helleveien 30, 5045 Bergen