Som mangeårig toppleder og styreproff, vet Rune Bjerke hva som skal til for å lykkes i næringslivets toppsjikt. – Omfavn mangfoldet, still spørsmål og søk kunnskap kontinuerlig, er Bjerkes mantra.
Av: Ove Sjøstrøm Foto: Joakim S Enger
Rune Bjerke har en CV de fleste bare kan drømme om. Med over 13 år bak roret i DNB, har han ledet bankkonsernet gjennom både finanskrise, teknologisk revolusjon og markedsomveltninger. I dag bruker han sin kompetanse som styreleder i tungvektere som blant annet Norsk Hydro og Wallenius Wilhelmsen.

Deler kunnskapen
Nå står Bjerke klar til å dele innsikt hos Kompetanseutvikling for bedrifter og med deltakerne på Styreprogrammet til NHH Executive. Der skal han bidra med kunnskap både for ferske styremedlemmer og erfarne styreproffer som vil løfte blikket.
– Det mest spennende med å samarbeide med NHH Executive er brytningen mellom teori og praksis, mellom akademia og næringsliv. Ved å koble operative erfaringer med oppdatert forskning, kan vi skape noe unikt både for studentene og for forskningsprosjektene.
Rune Bjerke, Adjunct Executive in Residence, NHH
– Denne vekselvirkningen som NHH har fått til er utrolig spennende og noe jeg tror vil berike alle parter, sier Bjerke.
Forventningsavklaring er alfa og omega
Som styreleder i store børsnoterte selskaper vet Bjerke mye om styrearbeid og rollen som styreleder. Hva er et velfungerende styre? Ifølge Bjerke kan god personkjemi mellom styreleder og daglig leder være et positivt utgangspunkt, men det må mer til.
– Vanlig folkeskikk og gjensidig respekt er selvsagt viktig, men ikke nok i seg selv. Det aller viktigste er å ha tydelige forventningsavklaringer fra start. Styret og daglig leder må snakke sammen om hvordan de skal utøve sine roller, legge opp møtene og håndtere uenighet. Uten en slik felles forståelse, blir det vanskelig å skape en god dynamikk.
Bjerke mener også at styrene må tørre å utfordre så vel som å støtte ledelsen.
– Noen selskaper er mer administrasjonsstyrt, andre mer styrestyrt. Det finnes ingen fasit, men styret må evne å stille de kritiske spørsmålene og dytte ledelsen i riktig retning når det trengs.
Tre tips til ferske styremedlemmer
Noen kan være både spente og engstelige for å tre inn i et styre. Bjerke har tre konkrete råd til dem som er nye i styrerollen.
– For det første: Krev et solid introduksjonsprogram, slik at du raskt kommer under huden på selskapet.
– For det andre: Ikke vær redd for å delta aktivt fra start. Still spørsmål, selv om de kan virker «dumme» i eget hode.
– For det tredje: Snakk med folk også mellom møtene for å få relevant innsikt, ikke bare les sakspapirene, sier Bjerke.
– Mangfold er helt avgjørende for et velfungerende styre. Det handler ikke bare om kjønn og alder, men også bakgrunn, kompetanse og personlighet. Styrelederens viktigste oppgave er å sørge for at alle medlemmene får brukt sitt fulle potensial. Det krever både god møteledelse og tett oppfølging mellom slagene.
Rune Bjerke, Adjunct Executive in Residence, NHH

Men hvordan unngår vi at styrene fylles opp av «fifty shades of grått hår»? Bjerke er tydelig på eiernes og valgkomiteens ansvar.
Læring som aldri tar slutt
Bjerke er også en sterk pådriver for kontinuerlig kompetanseheving, enten man sitter i styret eller i en ledergruppe.
– I en verden som endrer seg stadig raskere, er livslang læring helt nødvendig. Man trenger ikke nødvendigvis en formell videreutdanning hele tiden, men man må aktivt oppsøke ny kunnskap og være nysgjerrig. Det å ta en pustepause fra hverdagen for å fylle på med fersk innsikt, er utrolig verdifullt.
Forskning og praksis
Han legger til at samspillet med akademia og forskermiljøene er en gullgruve i så måte.
– Å få satt egne erfaringer inn i en større, teoretisk kontekst gir ofte aha-opplevelser. Samtidig er det ikke alltid teorien stemmer med virkeligheten. Da er det spennende å utforske hvorfor. Dette samspillet mellom praksis og forskning er noe av det jeg setter aller mest pris på ved å jobbe med NHH.
Læringsmagi
Bjerke ser frem til å møte enda flere kunnskapstørste styremedlemmer og ledere på programmene til NHH Executive fremover.
– Jeg opplever at deltakerne er veldig på hugget og villige til å dele av seg selv. De lener seg fremover og er nysgjerrige på andres perspektiver. I en sånn gruppe er det bare å kaste seg ut i det. Still spørsmål, diskuter og lær av hverandre. Det er da magien oppstår.
Fakta: Rune Bjerke
- Konsernsjef i DNB 2007-2019. Tidligere konsernsjef i Hafslund og flere andre lederstillinger
- Styreleder i Norsk Hydro og Wallenius Wilhelmsen og nestleder i Vend, som tidligere het Schibsted Marketplaces. Har tillegg andre styreverv
- Bjerke har utdanning i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og har en Master of Public Administration fra Harvard University
- Han ble NHHs første Adjunct Executive in Residence i 2020

– Har du en bokanbefaling til de nysgjerrige i sommer?
– «Innovasjonskapasitet» som jeg skrev sammen med Christine B. Meyer, Inger G. Stensaker og Anne Cathrin Haueng.
– Å kombinere effektiv daglig drift med nyskapende innovasjonsarbeid er ingen enkel øvelse. I boken utforsker vi hvordan ledere kan trene opp evnen til kontinuerlig fornyelse og bygge varig innovasjonskapasitet i organisasjonen.