Therese Egeland mye om hva som skal til for å lykkes i styrerommet. Hovedbudskapet fra professoren i organisasjonspsykologi er klart: Kontinuerlig kompetanseheving er en forutsetning for god eierstyring.
Av: Ove Sjøstrøm Foto: Joakim S. Enger
Therese Egeland forsker på effektivt samarbeid i team og organisasjoner. Hun omsetter denne kunnskapen til praktisk nytte for næringslivet gjennom Styreprogrammet til NHH Executive.
– Styrearbeid handler om så mye mer enn bare juss og regnskap. Like viktig er dynamikken og samspillet mellom styremedlemmene. Hvis ikke folk tør å stille spørsmål, utfordre hverandre og spille hverandre gode, får man heller ikke tatt gode beslutninger, forklarer Egeland.

Gjennom en kombinasjon av forskningsbasert kunnskap, praktiske caser og erfaringsdeling, skal deltakerne bli tryggere og mer bevisste i styrerollen gjennom programmet.
– Målet er at de skal kunne takke ja til et styreverv med god samvittighet, vel vitende om hvilket ansvar det innebærer. Vi går grundig inn på alt fra styrets rolle og ansvar til hvordan man skaper et velfungerende team av individer med ulik bakgrunn.
Therese Egeland, professor
Kunstig intelligens på agendaen
Egeland er opptatt av at morgendagens styremedlemmer må være forberedt på en verden i rask endring. Et tema som opptar henne spesielt, er inntoget av kunstig intelligens (KI) i arbeidslivet.
– Med ChatGPT og lignende verktøy står vi overfor et paradigmeskifte som vil påvirke de fleste virksomheter og yrker. Hvordan skal vi markere oss når KI overtar stadig flere oppgaver? Hva skjer med kreativiteten og samarbeidet vårt når KI blir vår nærmeste kollega?
Egeland forsker selv på hvordan KI vil forme fremtidens arbeidsliv og lederskap. Hun tror menneskelige egenskaper som empati, nysgjerrighet og dømmekraft vil bli enda viktigere i årene som kommer.
– Maskiner kan analysere data og finne mønstre, men de kan ikke erstatte menneskelig skjønn og verdier. Kloke styrer vil være bevisste på hvordan de kan utnytte KI for å bli mer effektive og innovative, samtidig som de ivaretar bedriftens kultur og etiske kompass.
– Da er det avgjørende at styret klarer å finne balansen mellom å støtte og utfordre, være en sparringpartner og en vaktbikkje. Denne dynamikken mellom styre og ledelse er utrolig spennende å utforske, ikke minst nå som endringstakten bare øker.
Therese Egeland, professor

En ny toppsjef banker på døren
Egeland er også engasjert i et forskningsprosjekt sammen med kollega Inger Stensaker, der de følger to selskaper som nylig har gjennomgått et lederskifte på toppen.
– Vi har intervjuet både styremedlemmer og den nye topplederen for å forstå hvordan de samarbeider i en slik kritisk fase. Ofte kommer jo en ny leder inn med mandat til å gjennomføre store endringer og snu skuta raskt, sier Egeland og legger til:
En aldrende befolkning som mulighet
En annen megatrend Egeland mener styrene må ha på radaren, er det aldrende samfunnet. Det betyr mangel på arbeidskraft og utfordringer i det offentlige helsevesenet. En varslet krise som ikke får nok oppmerksomhet, mener Egeland.
– Dette vil skape enorme utfordringer for velferdsstaten og næringslivet. Samtidig ligger det store muligheter i å utvikle produkter og tjenester for en voksende aldrende befolkning.
Egeland deltar i et forskningsprosjekt om hvordan virksomheter kan tilpasse seg den demografiske utviklingen. Blant annet ser hun på hvordan man kan motivere eldre arbeidstakere til å stå lenger i jobb.
– Mange seniorer har masse kompetanse og arbeidskapasitet, men møter ofte holdninger og systemer som skyver dem ut av arbeidslivet. 70 er de nye 50, sies det.
– Derfor må vi tenke nytt rundt alt fra pensjonsordninger til livslang læring. Kanskje kan flere jobbe redusert eller i prosjekter fremfor fast ansettelse? Eller starte egen virksomhet etter fylte 70? Styrene bør gå foran og se aldring som en ressurs, ikke en byrde.
Fakta: Therese Egeland
- Professor i organisasjonspsykologi ved NHH
- Programleder for Styreprogrammet «Styrets rolle og ansvar» hos NHH Executive
- Forsker på teamarbeid, ledelse, psykologiske kontrakter og samarbeid
- Tilknyttet forskningssentrene DIG og CORE ved NHH
- Underviser på en rekke program hos NHH Executive om team- og lederutvikling
- Programleder for Lederskap - NHHs podcast om ledelse.
Videreutdanning
Egelands råd til alle som vil holde seg relevante i et omskiftelig arbeidsliv, er å aldri slutte å lære. Uansett alder og erfaring. Hun gleder seg til å ta imot enda flere lærevillige styrekandidater på NHH til våren. Der skal de få brynet seg på fersk forskning, praktiske caser og ikke minst hverandre.
– Styreverv er en fantastisk arena for personlig og faglig utvikling. Du får innsikt i nye bransjer, organisasjoner og problemstillinger. Du bygger nettverk med dyktige folk fra ulike sektorer. Og du får mulighet til å bidra med din kompetanse for å gjøre virksomheter og samfunn bedre rustet for fremtiden. Hvis det ikke er verdt å investere tid og krefter i, vet ikke jeg.

– Har du en bokanbefaling for sommeren?
– Det må bli «Uten sammenligning for øvrig» av Elisabeth Norman. Det er en nydelig skjønnlitterær debut om menneskelige relasjoner og mørket i oss.