Oslo, 9. juni 2022. Duftende av blomstrende vindvalmue og nyklippet, vått gress, ligger Hydroparken foran oss som en nyslått sommereng. Sola bryter gjennom i det vi entrer den ærverdige funkismurbygningen som huser NHHs Campus Oslo. Gjennom skyvedører av glass kan vi observere åtte velkledde og bebrillede voksne, tilsynelatende ivrig engasjert i faglig diskusjon. Menneskene utgjør en sammensatt gruppe av ledere og fagspesialister fra privat og offentlig sektor, som denne uken treffes til sin avsluttende samling i (studienavn). Lyset flommer fra høye vinduer mens diskusjonen fortsetter inne i undervisningslokalet. Vi lar studentene fortsette uforstyrret, mens vi beveger oss videre ut i byen.
Er du en som vil noe mer? Som tror på livslang læring og tenker framover. Som har målsetninger for deg selv og bedriften du jobber i – kanskje også for samfunnet og verden? For deg som leter etter tid eller anledning til å bygge på kompetansen og gå aktivt inn i nye karrieresteg, kan det hende videreutdanning er nøkkelen som setter fart ambisjonen.
Liv Tveter (56) jobber med bærekraft hver dag og ønsket å lære mer om teoriene bak. Hun angrer ikke på steget hun tok.
Tekst og foto: Silje Pileberg
– Verden endrer seg, men vi som har levd noen år, må ikke tenke at det er de yngre som skal ta seg av alt det nye. Det er viktig at vi holder oss oppdatert gjennom et langt arbeidsliv, sier Liv Tveter.
Livslang læring
Som administrerende direktør i bedriften Kinnarps Norge, har Liv Tveter ansvaret for rundt 150 ansatte i tillegg til 19 forhandlere. Hun anser seg likevel ikke som ferdig utlært: Snart fullfører hun masteremnet Bærekraftig business ved NHH Executive, som gir 30 studiepoeng.
– Kinnarps setter bærekraft høyt, og jeg har lært mye i jobben, men jeg har aldri før tatt en utdannelse i det. Denne videreutdanningen har gitt meg både mer kunnskap og ny motivasjon, sier hun.

BÆREKRAFTIG BUSINESS: NHH-professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen lærer deg hvordan du kan gjøre bærekraft til lønnsomme forretningsmuligheter og strategiske konkurransefortrinn. Foto: NHH
Ville utfordre seg selv
Det var en LinkedIn-reklame for et masterprogram som fikk henne inn på tanken om videreutdanning.
– Jeg tenkte at her kunne jeg lære noe nytt, og samtidig utfordre meg selv. Bare hopp i det!
Det er Liv Tveters råd alle som vurderer å vende tilbake til skolebenken. Det hun ønsket seg fra studiet, var mer teoretisk kunnskap om det hun jobber med hver dag.
– Det jeg lærte da jeg studerte til siviløkonom på 1990-tallet, er litt utdatert i dag. Da handlet markedsføring om å selge mest mulig. I en sirkulær verden må vi designe produkter av høy kvalitet, ta vare på ting og reparere dem, sier hun og utdyper:
I studiet lærte hun om ulike forretningsmodeller og hvordan disse kan utvikles for å bli mer bærekraftige.
Hun fikk i tillegg en dypere innsikt i bærekraftsrapportering, et nytt krav fra EU som også omfatter kontormøbelprodusenten Kinnarps.
– Dette var noe jeg trengte å lære mer om.
– Hvordan kan vi lage en forretningsmodell som avgir mindre CO2? Hvordan kan vi markedsføre oss, når ikke målet er at folk skal kjøpe mest mulig?
Liv Tveter, adm. dir. Kinnarps Norge
Lærte mye av medstudentene
Studiet har vært samlingsbasert, og én av samlingene var på Kühne Logistics University i Hamburg i Tyskland.
Der var de blant annet ute på Hamburgs havn og fikk et innblikk i hvor enorm verdenshandelen er.
– Det var spennende og gøy å være på klassetur igjen. De andre var yngre enn meg og hadde andre perspektiver, med det var bare fint. Alle var så hyggelige, og vi hadde mange diskusjoner. Gjennom det lærte vi mye av hverandre.
– Bare hopp i det
Tveter mener at videreutdanning kan være nyttig for alle aldersgrupper.
– Mange opplever aldersdiskriminering nå. Da kan vi sette oss ned og være fortvilet, eller vi kan vise at vi klarer å lære oss nye ting vi som er litt eldre, også.
Hvis du vurderer et kurs, er rådet fra Tveter bare å hoppe i det.
– Velg noe du er interessert i og som er relatert til jobben, hvis du har en. Da blir det lettere og morsommere, råder hun og legger til:
– Bare gå inn for å lære noe – ikke tenk at du må ha toppkarakter.