Med solid erfaring fra både forskning, undervisning og ledelse, gleder Helge Thorbjørnsen seg til å ta fatt på jobben som ny NHH-rektor. Videreutdanning er et viktig samfunnsoppdrag, understreker han.
Av: Ove Sjøstrøm Foto: NHH
Helge Thorbjørnsen tiltrer som rektor 1. august. Han overtar stafettpinnen etter Øystein Thøgersen, som har sittet i to perioder siden 2017.
– Jeg synes Øystein har gjort en veldig god jobb som rektor, og det er ingenting i strategien eller retningen NHH har gått som jeg er uenig i. Samtidig vil vi selvfølgelig finne nye strategiske utfordringer og mål å jobbe mot. Men det blir ingen revolusjon, heller en evolusjon med utgangspunkt i den solide plattformen vi har i dag.

Professor som 32-åring
Thorbjørnsen har en lang og innholdsrik karriere ved NHH. Etter å ha fullført doktorgraden i 2003, ble han ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse.
Bare fem år senere, som 32-åring, fikk han opprykk til professor. Gjennom årene har han hatt en rekke sentrale verv, blant annet som prorektor, viserektor for forskning og dekan for doktorgradsstudiene.
– NHH er en fantastisk institusjon på alle måter. Det er en fryd å jobbe med så dyktige og motiverte studenter. Samtidig har vi et forskningsmiljø i ypperste klasse, og som virkelig ligger i forkant faglig sett.
Helge Thorbjørnsen, påtroppende NHH-rektor
– Dette gjør NHH til et enestående sted både for utdanning og forskning, men også til en utrolig givende og inspirerende arbeidsplass.
Fakta: Helge Thorbjørnsen
- Professor ved Institutt for strategi og ledelse, NHH
- Doktorgrad fra NHH i 2003
- Tidligere prorektor, viserektor for forskning og dekan for PhD-programmet, NHH
- Forsker på bl.a. innovasjon, merkevarebygging, teknologiadopsjon og lykke
- Populærvitenskapelig forfatter og foredragsholder
- Bred styreerfaring fra næringslivet og organisasjoner
- Tiltrer som rektor ved NHH 1. august 2025
Livslang læring viktigere enn noen gang
Thorbjørnsen er også opptatt av videreutdanning. Som mangeårig bidragsyter og programdirektør hos NHH Executive, har han sett verdien av kontinuerlig kompetanseheving på nært hold.
– Tanken om at man skal lære alt man trenger i løpet av noen få studieår er utdatert. I dag har kunnskap kortere og kortere holdbarhet, enten det gjelder teknologi, bærekraft eller geopolitikk.
Helge Thorbjørnsen, påtroppende NHH-rektor
– På samme måte som biler trenger jevnlige programvareoppdateringer, trenger vi mennesker faglig påfyll gjennom hele karrieren. Her har NHH og andre utdanningsinstitusjoner et viktig samfunnsoppdrag.
Thorbjørnsen roser NHH Executive for måten de har tilpasset studietilbudene til travle lederes hverdag.
– Vi har hentet inspirasjon fra ledende internasjonale institusjoner når det gjelder å legge til rette for fleksibel læring. Men vi tror også det er avgjørende at folk kommer sammen, diskuterer og reflekterer. Derfor har vi lagt opp til intensive samlinger på tre-fire dager som danner gode rammer for dybdelæring på våre EMBA-spesialiseringer.
Gjensidig utbytte for studenter og forskere
Ifølge Thorbjørnsen er studentene ved NHH Executive en berikelse for NHHs fagmiljø med deres solide arbeidserfaring og ballast i bagasjen. Han mener mange undervurderer hvor mye relevant kunnskap de bringer med seg til NHH.
– Som foreleser er det utrolig givende å bryne seg på reflekterte praktikere. Der våre yngre studenter gjerne vil ha flest mulig eksempler fra virkeligheten, kommer disse studentene med bøttevis av egne erfaringer som de ønsker å systematisere ved hjelp av teori.
Helge Thorbjørnsen, påtroppende NHH-rektor

– Denne vekselvirkningen mellom akademia og arbeidsliv er gull verdt for begge parter, sier han.
Ny bok om tidens paradokser
Thorbjørnsen er selv en aktiv bidragsyter til samfunnsdebatten, med hyppige opptredener i mediene. Hans forrige populærvitenskapelige bok «Tallskalle» ble oversatt til en rekke språk og høstet stor oppmerksomhet.
– Jeg ble litt overrasket over den brede appellen den fikk. Vi trodde (red.anm.: medforfatter og økonomiprofessor Micael Dahlén) at den ville få et snevert akademisk publikum. Der tok vi heldigvis feil, den traff bredt.
Nå er han aktuell med en ny bok kalt «Tidsparadokser», også denne gangen skrevet sammen med Dahlén.
– Tid er vår aller knappeste og viktigste ressurs, men vi økonomer har vært mest opptatt av ressurser som kan måles i penger. I denne boken utforsker jeg hvordan vi mennesker ofte misforstår og feilprioriterer tiden vår.
Sveinung Jørgensen, NHH-forsker og programleder
– Målet er å gi leserne noen knagger for å bruke denne dyrebare ressursen på en bedre måte.

OM TALL OG TID: Helge Thorbjørnsen er brennaktuell med ny bok om tidsparadokser. Den forrige boken nådde en bred leserskare, også utover akademiske kretser.
Gleder seg
Når Thorbjørnsen i sommer gjør seg klar til å innta rektorkontoret på NHH 1. august, er det med en god porsjon ydmykhet og entusiasme.
– Jeg har dyp respekt for NHHs historie og tradisjoner, og for det arbeidet som er lagt ned av tidligere rektorer og ansatte. Samtidig vet jeg at vi har et stort potensial for å utvikle oss videre som en nyskapende, relevant og attraktiv institusjon i internasjonal toppklasse. Det arbeidet gleder jeg meg til å lede.