Bærekraft er ikke bare rapportering og regnskap for virksomheten. Det handler om innovasjon, risikostyring og lønnsomme forretningsmuligheter.
Av: Ove Sjøstrøm Foto: NHH
NHH-forsker Sveinung Jørgensen brenner for å omdanne bærekraftsutfordringer til konkurransefortrinn. Han er til stadighet i farta, både bokstavelig og faglig før sommeren slår inn for fullt.
Vi får tak i ham på telefon på toget mellom Oslo og Lillehammer. Som førsteamanuensis, NHH-forsker og programleder for Bærekraftig Business hos NHH Executive, opplever han at ingen dager er like. Det undervises, formidles og forskes mye i felt.
– Vi er inne i den tredje sesongen på Brann Stadion, der vi rigger eksperimenter på hver hjemmekamp for å se hvordan vi kan få folk til å sortere avfallet sitt. På Brann Stadion drikkes det kaffe og brus av over 100.000 engangskopper i løpet av en sesong. Så potensialet er stort.
– Vi har også et stort fotballprosjekt på bærekraftig styring i europeiske toppklubber, med søknad inne hos UEFA. Vi har allerede intervjuet folk i AC Milan og Real Sociedad, forteller han.
Jørgensen trekker også frem Oppsirk, der de samarbeider med Equinor, Bara Eiendom og flere andre for å bygge med resirkulert stål. I tillegg har de nylig gjort vineksperimenter på Ypper for å se om informasjon om bærekraft påvirker smaksopplevelsen.

Hvordan gjøre bærekraft til en suksess?
Bærekraftig Business fra NHH Executive er utviklet for å gi ledere den kompetansen og de verktøyene de trenger for å lykkes med bærekraft i praksis.
– Deltakerne lærer hvordan de kan integrere bærekraft i kjernevirksomheten, bygge konkurransekraft gjennom ansvarlige og sirkulære forretningsmodeller, og møte nye rapporteringskrav på en effektiv måte.
Emnet er fleksibelt og kan tas som enkeltstående emne eller som en del av en Executive master i ledelse. Det passer for ledere og endringsagenter i privat næringsliv, offentlig sektor og frivillige organisasjoner. Du velger selv om du vil ta enkeltstående emner eller en hel grad.
– Kort sagt: Vi ruster deltakerne til å ta bærekraftige valg som styrker både bunnlinjen og samfunnsansvaret, sier Jørgensen.
TEAM BRANN: Prosjektleder i 2024-sesongen, Bjørnar Andersen fra Vill Arkitektur, doktorgradsstipendiat Jareef Martuza, NHH-professor Lars Jacob Tynes Pedersen, doktorgradsstipendiat Hege Landsvik, førsteamanuensis Sveinung Jørgensen og NHH-professor Siv Skard. Foto: Xiaoguang Wu.
Jørgensen mener mange bedrifter fortsatt har en vei å gå når det kommer til bærekraft.
– Det har vært mye fokus på rapportering de siste årene, og det er bra. Men den store utfordringen er å gå fra å rapportere til gjøre endringer i virksomheten og prøve å finne løsninger som både er bærekraftige og lønnsomme, påpeker han.
Dobbelt vesentlighet
Ifølge Jørgensen blåser det en «sirkulær vind» over næringslivet, med økt fokus på tjenester og produkter som varer lenger. Samtidig jakter mange etter den ultimate businesscasen for bærekraft.
Jørgensen mener klima, geopolitikk, forsyningslinjer og reguleringer gjør at bærekraft handler mer om beredskap og trygghet enn før.
– Denne bevisstheten tror jeg vil forsterke bedriftenes evne til å tenke strategi og innovasjon fremover.
– Det krever innovasjon og hardt arbeid, men det skjer mye positivt. Bærekraft er knyttet til omdømme, legitimitet og ikke minst risikostyring. Rapporteringen har gjort at bedrifter ser både innover i egen virksomhet og utover mot omgivelsene på en ny måte – såkalt dobbelt vesentlighet.
Sveinung Jørgensen, NHH-forsker og programleder

Lærer av hverandre
På NHH Executive kommer ledere fra ulike bransjer sammen for å lære om bærekraftig business. Jørgensen mener utveksling av erfaringer og ideer er nøkkelen.
– Kunnskapen vi tilegnet oss for 10, 20, 30 år siden, er ikke den samme som dagens unge lærer. Videreutdanning er blitt et livslangt prosjekt, uansett fagområde.
Sveinung Jørgensen, NHH-forsker og programleder
Bærekraft er et felt i stadig endring, og deltakerne har forskjellig bakgrunn og ulike problemer de skal løse. Derfor veksler undervisningen mellom overordnet teori og praktiske caser.
– Vi går fra det abstrakte til det konkrete og tilbake igjen. Det er artig å få tilbakemeldinger fra studenter som oppdager nye sammenhenger og ser hvordan de kan samarbeide med ulike aktører for å ta bærekraft fra ord til handling.
Moro med mening
Forskningen til Jørgensen og kollegene er ikke bare nyttig, men også en morsom aktivitet. På Brann Stadion har de laget en egen «bærekraftsliga» for å trigge konkurranseinstinktet for kildesortering hos supporterne.
– I fjor vant Odd bærekraftsligaen, mens Bodø/Glimt kom sist fordi de tok alt avfallet i gule poser uten å sortere. Sånt blir det engasjement av, sier Jørgensen og ler.
Fremover skal forskerne samarbeide med europeiske toppfotballklubber som AC Milan om bærekraftig styring. Målet er å finne ut hvor skoen trykker og jobbe sammen for å løse problemet.
– Vi prøver hele tiden å knytte forskningen tett opp mot næringslivets behov. Enten det er tolv tonn søppel etter en fotballkamp eller en million engangskopper på Aker Brygge, så er det mye spennende å ta tak i, sier Jørgensen.
– Helt til slutt. Har du en bokanbefaling til de nysgjerrige?
– Det blir «On Tyranny» av Timothy Snyder - om hvordan gjenkjenne og motarbeide autoritære tendenser i samfunnet. Og min egen bok «Restart», skrevet sammen med professor Lars Jacob Tynes Pedersen - om sirkulær økonomi som konkurransekraft.